2023年2月16日木曜日

Өлсөцгөөе 2

Номныхоо нэрийг бичээгүй байна лээ тийм ээ? Хэ хэ. 

"Өлөн байх нь хамгийн хүчтэй эм" гэдэг гарчигтай шүү. Монгол хэл дээр "Мацаг" гэдэг гарчигтайгаар орчуулагдсан байсан. Сонирхож байвал олж уншаарай. 

Японд ч энэхүү өдрийн 3 удаа хооллох заншил нэлээд сүүлд дэлгэрсэн гэнэ. 1657 оны үе буюу Эдогийн засаглалын үед барилга, бүтээн байгуулалт ид өрнөж, ажилчдад олгодог өглөө оройн хоолноос гадна өдрийн хоол гэж олгодог болсон.

Мөн Мэйжигийн шинэчлэлийн дараа засгаас цэргүүдийг өдөрт 3 хооллодог болсон зэрэг нөлөөлж өдөрт 3 хооллох заншил үүссэн гэж үздэг гэнэ. 

Энгийн ард иргэд өдөрт 2 л удаа хооллодог байсан гэнэ шүү. Манайхан чинь бас дээхэндээ нэг их олон хооллоод байдаггүй л байсан гэж ярилцдаг тийм ээ? 

Мөн 1935 онд япон эрэгтэй хүний өдрийн авах ёстой илчлэгийн хэмжээ 2500-2700 гээд тогтоочихож. Угтаа энэ их тоо гэнэ. Учир нь өдгөө ихэнх гэрийн ажил, унаа унаш гээд автомат болчихсон. Харьцангуй бага хөдлөөд байна, хүмүүс. 

Бодсон чинь нээрээ л тийм. Угаалгын машин, тоос сорогч гэдэг сайхан зүйл гарчихаж. Мөн гурил зуурч элдэх нь ч цөөрч. Гэрэл, зурагт гээд л бүгд шахуу удирдлагатай. Ер нь гэртээ бол бараг хөдлөхгүй байх шиг байна тийм үү?

Тэгсэн хэрнээ л ядраад байгаагаа гайхаад л би ч...

30-49 насны эрэгтэй хүн 1500, эмэгтэй хүн 1170,50-69 насныхан 1350, 1110, 70-с дээш насныхан 1220, 1010 хэмжээтэй байхад болох юм. Харин хүнд хүчир ажил хийдэг, тамираар хичээллэдэг хүмүүс 1800-2200 орчим байханд хангалттай гэжээ. 

Хооллосны дараагаар ядардаг, нозоордог, нойр хүрдэг гэх мэт шинж илэрдэг хүмүүс анхаарах хэрэгтэй. Хэтрүүлж идэх нь дотоод эрхтнүүдийг цуцаадаг. Өлсөөгүй байж ар араас нь хивэхгүй байх. 

Гурил будаа, гоймон талх хэтрүүлэх нь сая хэлдэг, нойр хүрэх, ядрах гэсэн шинжүүд илүү элбэг. Мөн эдгээр хүнсний хэрэглээ их байх тусам цусан дахь сахар огцом ихэсдэг. Улмаар цөс нь инсулин ялгаруулж цусан дахь сахарын хэмжээг бууруулах гэж үзэж  тарна. 

За сүүлийн үед энэ "инсулин" гээчийн талаар их ярьж бичдэг болсон тул та бүхэн өөрсдөө хайж уншаарай...

"Буруу дадал зуршил, үлбэгэр хайнга байдлаа таягдан хаяж, өөрийн биеийн дууг хоолойг чагнах. Энэ бол өөрийгөө хайрлах, гамнах эхний алхам".

  • Эртнээсээ л ийм байсан, ингэж дадсан гэх бодол, баримтлалаа эргэн нэг харах. Жишээ нь өдөрт 3 удаа хооллоод л ирсэн шүү дээ, муудчихаагүй байна гэх үзэл.
  • Хаа нэгтээ ууж идэхээр очихдоо гарсан болгоныг хэнэггүй гэгч нь амандаа хийх.
  • Гэрийнхнийхээ үлдээсэн хоол хүнсийг хайран юм гээд идэх.

За энэ 3 үйлдлийг хийдэг хүмүүс анхаарлаа хандуулах хэрэгтэй шүү. 

Нас ахих тусам идэх хэмжээ, чанарт анхаарах. Өдөрт заавал 3 удаа хооллох шаардлагагүй.  Өдөрт 3 хооллох нь дотоод эрхтэнд амрах хугацаа өгөлгүй, сульдаадаг. 

Хоол боловсруулахад 2-3 цаг, тос өөх ихтэй хоолыг боловсруулахад 3-4 цаг орчим ходоодонд байж, зарцуулдаг. Нарийн гэдсэнд 5-8 цаг орчим зарцуулж байж боловсруулдаг. 

Бүдүүн гэдсэнд нарийн гэдсэнд шимэгдээгүй ус нь 15-20 цаг зарцуулж байж шингэдэг.

Ингээд цагаар тооцоод үзэхэд бидний гэдэс ходоодонд орсон хүнс буюу хоолыг бүрэн боловсорч, шингэж, гадагшилж амжаагүй байхад дээрээс нь нэмж идээд оруулаад байхаар бүхий л дотоод эрхтэн ядарч сульддаг. 

За тэгээд ходоод муу байх нь хүний арьс болон үсэнд муу нөлөөтэй. 

Хамгийн их ачаалалтай байдаг эрхтэн нь "элэг". Бид элгийг зөвхөн архи уусан үед, шартсан үедээ л ачаалалтай байна, муудна гэж үздэг. Гэтэл бидний элэг маш хичээнгүй, ажилсаг эрхтэн юм. Маш олон үйлдлийг зэрэг хийдэг эрхтэн. 

Боловсруулах, хуримтлуулах, задлах, ялгаруулах, задлах гэх мэт. 

"Бидэнд амралт хэрэгтэй байдгийн адилаар эрхтнүүдэд маань ч амралт зайлшгүй шаардлагатай".

Тогтмол нэг цагт хооллох нь эрүүл бөгөөд зөв мэт санагдаж магад. Гэвч хүний бие тухайн өдөр өдөртөө өөр өөр байдаг. Жишээ нь урд өдөр нь нэлээд илчлэг ихтэй хоол идсэн, их хэмжээгээр идсэн гэж үзэхэд маргааш нь тогтсон цагтаа идэх нь зөв гэж хэлэхэд бэрх. 

Харин хоолоо бүрэн шингээд, өлслөө гэж мэдэрсэн үедээ идэх нь илүү зохимжтой. 

Хэтрүүлж идэх нь ДНХ болон эсийг ихээхэн гэмтээдэг. Мөн "Reactive Oxygen Species, ROS" нэмэгдүүлдэг. Энэ "Reactive Oxygen Species, ROS" -нь хүний биеийг хүчиллэг болгох буюу зэврүүлдэг чадалтай. Тэгснээр хүний бие дэх вирус гэх мэтийг дардаг ч эсрэгээрээ ДНХ-г гэмтээдэг аюултай.

Энэ хүчилтөрөгч ихэсдэг нэг шалтгаан нь стресс, нарны хэт ягаан туяа, вирусын гаралтай бактери, элдэв хортой зүйлийн хэрэглээ. Мөн хэт их хөдөлгөөн гэх мэт олон шалтгаан байдгийн нэг нь "хэтрүүлж идэх". 

Энэ даамжирвал хөгшрөлт эрт явагдах, үрчлээ ихсэх, сэвхтэх, улмаар хорт хавдар тусах эрсдэл дагуулдаг.

За мэргэжлийн үг хэллэгээ эмч дүүгээсээ асуудаг юм. Уриалгахан гэгч нь дэлгэрэнгүй хэлж өгдөг дүүдээ баярлалаа. Хойшид ч болгоогоорой. 

Яг "Reactive Oxygen Species, ROS"-ын тухай яг нарийн ойлгож чадсангүй. Монгол орчуулгыг нь авах билүү? гэж бодоод л сууж байна.

Өөх тос, сахарын хэрэглээнээс үүсэх хор уршгийг бас тайлбарласан байсан. 

Жишээ нь өөх нь 2 янз байна. Арьсан дорх өөх, дотоод эрхтний өөхлөлт. Өөх нэмэгдсэнээр цусны болон тунгалагын эсийн эргэлт муудна. Хэдийгээр бид өөхийг жин хасахад туйлын хэрэгцээгүй лайсан мэтээр үздэг ч үнэндээ сайн тал ч бий. 

1. Энерги хурилмтлуулна.

2. Биеийн дулааныг хадгална.

3. Дотоод эрхтнүүдийн байрлалыг хадгална.

4. Зөөлөвч болж хүний биеийг гадны ямар нэг гэмтлээс хамгаална.

5. Даавар болон цөс ялгарах эс үүсвэр нь болдог.

6. Төрөл бүрийн витаминыг шингээхэд хэрэгтэй. 

Нэг ёсондоо хүний биед зайлшгүй байх ёстой хүчин зүйл байх нь.

Мэдээж ихэдхээрээ сөрөг нөлөөтэй. Жин нэмнэ. Хөл, нурууны ачаалал ихсэнэ. Хүзүү хавиар өөх нэмэгдвэл нойр муудна, унтаж байхад амьсгал түгжрэх аюултай. Улмаар цусны эргэлт муудах, тунгалагын эс дарагдах, зүрхэнд ачаалал өгөх, даралт ихсэх, зүрхний хэм алдалт, хавагнах гээд олон сөрөг талтай. 

Зээ, энэ талаар хайхаар илүү дэлгэрэнгүй гарч ирэх байх, хайж уншаарай...

Дараагийн нэг бичвэрээр энэ номоо дуусгана аа. Нэг амттай ном эхлүүлчихсэн чинь энэ өлсөх мөлсөх чинь "цаашаа шүү" гээч л болчихлоо. Хэ хэ. 

Түр баяртай. бүгдэд нь амжилт хүсье.

0 件のコメント:

コメントを投稿